Een duurzaam en markant gebouw huisvest kantoren van de toekomst

In het verlengde van de A31, aan de westkant van Leeuwarden, staat het Crystalic gebouw. Het hart van Crystalic bestaat uit een kantorengebouw van zo’n 7.000 m2, met ruimtes die dynamisch zijn in te delen, zodat ze aansluiten op de wens en de identiteit van de onderneming. Over de kantoren is een transparante, glazen ‘stolp’ geplaatst, waardoor de binnen- en buitenruimte in elkaar overlopen. Crystalic beschikt over allerlei faciliteiten, zoals een gastvrije fullservice receptie, sfeervolle vergaderruimtes en een stijlvol BusinessCafé.

Vooronderzoek
Op basis van het ontwerp en de gebruiksdoelen werd een inventarisatie gemaakt van de mogelijkheden met warmte- en koude opslag voor het gebouw. Het gebouw is ontworpen met veel beglazing waardoor er veel daglichttoetreding is in de bedrijfsruimten en de openbare ruimtes.

Oplossing
Duurzaam Opgewekt ontwikkelde een duurzaam energiesysteem voor Crystalic. Er werd gekozen voor een warmte- en koude opslaginstallatie die zowel voor koeling als verwarming zorgt in het multi-functionele gebouw. Uitgangspunten voor Duurzaam Opgewekt waren ondermeer het optimaal kunnen beheersen van
het binnenklimaat in zowel de openbare ruimtes als de kantoren. Door gebruik te maken van het opslaan van de warmte of de koude in de onderliggende aarde kan nu met de duurzame installatie worden gekoeld of verwarmd waardoor een optimaal binnen klimaat is gewaarborgd. In combinatie met de bestaande CV installatie en airconditioning kan worden bijverwarmd en gekoeld.

Markant, transparant en duurzaam
De duurzame energie installatie reduceert fors de CO2 emmissie en de energiekosten voor het Crystalic gebouw ten opzichte van een traditioneel energiesysteem. In het eerste jaar wordt een besparing van 30% verwacht op de energiekosten. Hierna volgt een uitbreiding op de warmte- koude opslaginstallatie waardoor
een besparing van 55% of meer mogelijk wordt.