Unieke integratie van wonen, zorg en duurzame energie

Woonzorgcentrum Tuinen is een project van Vallei Wonen, Zorggroep Charim,Stichting Philadelphia en Kinderdagopvang Kwink BV.
Het unieke project ligt in de gemeente Woudenberg en bestaat uit 44 zorgappartementen, 14 wooneenheden voor begeleid wonen, een kinderdagverblijf en een kleinschalig verzorgingshuis. Het project is voorzien van een atrium (De Serre) met overdekte en verwarmde binnentuin. In dit overdekte atrium zijn een winkeltje, pedicure, kapper en bibliotheek gevestigd.

Vooronderzoek en realisatie
In samenwerking met partner INNAX werd er door Duurzaam Opgewekt een vooronderzoek gedaan naar het ontwikkelen van een duurzame energie oplossing voor Woonzorgcentrum De Tuinen. Locatie en ligging van het project waren hierbij een belangrijk uitgangspunt voor het opwekken en afgeven van de benodigde duurzame energie. Bijzonder aandachtspunt was o.a. het overdekte atrium (De Serre) wat verwarmd en gekoeld moest worden.

Oplossing
Er werd na het vooronderzoek van Duurzaam Opgewekt gekozen voor een Warmte Koude Opslag installatie. Met deze oplossing is het mogelijk gedurende het wisselen van de jaargetijden en weersomstandigheden warmte of koude op te slaan in de aarde. In de zomer kan er worden gekoeld en in de winter kan er worden verwarmd met de Warmte Koude Opslag installatie van Duurzaam Opgewekt.

Forse kosten reductie en minder CO2 uitstoot
De 250 bewoners van De Tuinen reduceren met de duurzame energie installatie van Duurzaam Opgewekt aanzienlijk op hun energiekosten en dragen tevens bij aan structureel minder CO2 uitstoot en daarmee aan een schoner milieu.